tisdag 31 augusti 2010

Lite kvällssysselsättning




Det här är vad jag ska göra här hemma i kväll. Förstår inte varför, men jag har grymt svårt att fokusera på "hemmaträning". Nästan som att det inte är på riktigt när man gör övningarna hemma! Egentligen borde det fungera lika bra, eller hur? Jag ska faktiskt köpa ett kort på en annan träningsanläggning än den jag jobbar på, endast för att gå på yoga en gång i veckan. Jag har hittat en 75 minuter lång yoga på söndagar, vilket borde passa mig perfekt eftersom jag kör mina långpass den dagen. Jag menar att efter långpasset behöver jag verkligen yogan för att få mina muskler att bli smidigare. Visst är det bra? Från och med nästa vecka kommer jag alltså gå på en fast yoga-klass i veckan! Grattis till mig!

Jag stoppar mig själv i dag!

Jag hade tänkt mig en löpning i kväll, MEN efter att ha gått i genom mina senaste träningsveckor så bestämde jag mig för att helt spontant lägga in en vilodag från löpningen. Jag får ta ut min ilska över min pulsklocka i lite komplicerade yoga-ställningar i stället! (se föregående inlägg).

Jag måste vara ärlig mot mig själv (svårt att lyssna på sig själv i bland) och lyssna på kroppen som i dag vill ta det lugnt och bli yogad och stretchad i stället! Varmt och skönt bad i kväll för att mjuka upp lite stela muskler, avkoppling och njutning!

Jag är stolt över mig själv!

Onödigt inlägg......men jag är frustrerad


Även jag som oftast är glad kan bli riktigt sur vilket jag är just NU!

Jag är så irriterad just nu på min pulsklocka. Har lyckats få på en funktion med ett stoppur i stället för att pulsen visas på displayen när jag tränar(troligen kom jag åt någon knapp i går under spinningpasset för jag hade samma problem då)Saken är den att jag omöjligtvis kan komma på hur jag får tillbaka inställningarna som dom var innan. Jag har lusläst instruktionsguiden och gjort precis det som står...trots det lyckas jag inte! Som ni vet, mitt tålamod är rätt begränsat.......så nu dröjer det inte länge förrän klockan åker in i väggen!!!!!! Kan tyckas vara en bagatell att bli förbannad för kanske...jag vet...MEN jag vill att saker ska fungera på det sätt som jag har tänkt mig!

Antagligen kommer det att gå fort på löpningen i dag då jag är så förbannad! Förhoppningsvis blir jag så trött att jag kan lugnt och medtodiskt gå igenom inställningarna igen och lösa detta "lilla" problem!
I värsta fall får jag väl svälja min stolthet och fråga mannen om han vill hjälpa mig...

måndag 30 augusti 2010

Lite lagom spinning....och lite funderingar..


Det blev ett spinningpass i kväll, men inte som instruktör utan som kund! Inte så ofta den möjligheten finns så jag tog chansen i kväll. Helt ok pass, men inget som jag fick några större "adrenalinkickar" av. Vet inte varför, men den rätta känslan infann sig aldrig riktigt! Därför lägger jag kvällens pass till handlingarna och satsar på en ny härlig dag med ett planerat löppass i morgon! Jag har börjat fundera lite på hur jag ska göra med halvmaran i stockholm 11/9. Jag fick startbeviset häromdagen och jag startar i elitgruppen!! Känns självklart väldigt kul att bli seedad in i första startgruppen, men jag känner mig osäker på om knät fixar en halvmara! Ställer jag upp i en tävling så vill jag känna mig 100% hel i kroppen så att jag kan satsa på en ok tid! Visserligen så skulle jag kanske kunna ta det lugnt och göra sällskap med mannen här hemma som också ska springa...(bara springa för att det är en fin bana och inte jaga någon tid!)
Kanske vore bra för mig:)!

Pigg och stark


Kände mig riktigt pigg när jag gick upp i dag även om spegeln kanske sa något annat! Jag laddade på ordentligt innan mitt tidiga styrkepass med proteindrink och banan. Eftersom jag inte kört styrka på tre dagar så var jag rejält sugen på att köra lite tyngre och effektivt. Tror inte att ni vill ha en upprabbling av vilka övningar jag körde så vi hoppar det!(vill ni veta hur jag kör mer exakt så skriv en kommentar så skriver jag ett inlägg angående styrkan). De muskelgrupper som fick sig en omgång i dag var: rygg och triceps samt lite axlar. Jag var snabb och effektiv så allt detta tog bara 40 minuter. Finns ingen anledning att gå omkring och sega i gymmet. Finns dom som är där flera timmar och kör övning på övning på övning...MEN får dom resultat? Det fungerar olika för alla, men jag tror att det bästa är att köra ordentligt när man väl kör, vara fokuserad och verkligen hitta kontakten med musklerna. Det fungerar för mig i varje fall!

söndag 29 augusti 2010

Några klick......


Dags att klicka hem ett par skor till.....Asics nya 2150 såklart till distanspassen!
Är en modell som kompletterar mina DS-trainer perfekt!
Det är så smidigt att bara göra någa snabba klick på datorn så är skorna på väg hem till mig! Tålamod är dessvärre inte min starka sida så att vänta 3-4 dagar på skorna känns rätt länge!(jag var ruggigt nära att åka till närmsta sportbutik i dag och köpa skorna).
Förnuftet sa ändå åt mig att beställa dem och betala ca 400 kr mindre, så är det faktiskt värt att vänta några dagar!

Underbara söndagslöpning


Jag är oftast rätt glad!

En fullspäckad söndag med alla möjliga aktiviteter på programmet gjorde att jag planerade in min löpning redan kl 09.00 i dag. Kunde inte ha valt en bättre tidpunkt, underbar höstluft, mycket syre och sol! Söndagar brukar vara min långpass-dag, men jag bestämde redan i går att jag skulle köra lite snabbare och lite kortare istället. Sagt och gjort, uppvärmning till spåret(ca 1 km) sedan 2 varv på 5 km-spåret och hem igen. Jag hade tänkt att springa 15 km, men jag kände lite stelhet och stramhet i framsida lår så jag var smart nog att nöja mig med 2 varv på spåret. Nu efter stretch och dusch så känner jag ingen trötthet alls i kroppen?! Antar att det är ett rätt bra tecken, men ni som känner mig vet att jag vill ta i och ta ut mig så att det nästan ska vara soffläge efteråt......:) Jag vet att det inte behöver vara hårdkörning varje pass (jag jobbar mycket med den biten att varva hårda pass med lugna åtehämtningar) och jag känner att jag har kommit en bra bit på vägen där!
Nästa vecka ska jag fortsätta att lägga fokus på lite kortare och snabbare pass för att få upp mer fart i kroppen.
Ja, jag vet......jag ska även yoga och stretcha...redan ikväll faktiskt!

lördag 28 augusti 2010

Vilodag.....


Nu finns detta jordnötssmörsmör i min ägo också!

I dag står vila på programmet. Ganska lätt att hålla sig till vilan när inte möjligheten heller finns till att sticka iväg och träna(mannen är fortfarande bortrest och min snart 4-åriga tjej kan knappast vara ensam hemma:)).
Även om det kändes bra i kroppen i går så skadar det inte med en bonusdag till för kroppen att återhämta sig lite från all löpning senaste tiden! I morgon är det långpass-dag, men jag tror faktiskt jag kommer att köra ett 10-km snabb-tempo pass istället för att få upp lite fart i kroppen och hålla motivationen på topp!

Just det, nu har jag inhandlat jordnötssmör(hoppas detta är den godaste sorten!) och kan äntligen testa de välkända "Colting-pannkakorna"! Kanske till söndagsfrukost imorgon?

fredag 27 augusti 2010

Kunde inte hålla mig längre.....


På fredagarna så försöker jag vanligtvis hinna med ett lättare löppass på lunchen. Funderade en stund i dag om jag skulle testa och springa efter 3 dagars avhållsamhet från löpningen. Tog inte många sekunder för mig att bestämma mig för att se om den rätta känslan i kroppen var tillbaka. Klart jag ville testa hur kroppen kändes! Sagt och gjort, cykeln upp till skogen och spåret. Min plan var att springa 5 km, lätt till en början för att sedan öka på tempot om allt kändes bra. Efter ca 3 km kunde jag trycka på lite mer och kroppen svarade fint, tempot ökade, pulsen gick upp och jag hittade "mitt" snabba tempo. Efter dessa 5 km joggade jag lite lätt i 2 minuter för att sedan köra sista 2.5 km i tröskelfart! Jag fick slita på slutet, men kände mig konstigt nog inte speciellt trött efteråt ändå!

Jag upphör aldrig att förvånas över hur kroppen fungerar.....några dagar utan löpning kan verkligen göra gott!

Summering av dagens löpning:
Underlag: Terräng
Distans: 5+2.5 km
Tid: 33.20 min
Medelpuls: 138
Maxouls: 150
Km-tid: 4.38 min/km

Tidig start


Dagens sanning-trött MEN glad ändå!

05.45 ringde klockan...slängde ner benen nedför sängkanten...trött och stora påsar under ögonen, men faktiskt förvånansvärt pigg ändå! Förvånad hittade jag mannen i duschen, tog några sekunder innan jag kom ihåg att han skulle iväg med jobbet över helgen! Vilket innebar att vår lilla prinsessa skulle följa med mig till dagis redan kl 07.00 för att jag sedan skulle åka och jobba på gymmet. Passet börjar 07.20 så jag hade inte så stora marginaler tidsmässigt, men allt gick kanon! Tur vi har nära till båda dagis och jobb! Dagens spinning blev en kuperad bana, nästan bara backar i 30 minuter. Kort och effektivt!
Jag känner suget efter löpning igen....tänk vad några dagar utan att springa kan göra för både kroppen och knoppen!

torsdag 26 augusti 2010

Löpvila är tråkigt....men nödvändigt!


Håller mig i från löpning några dagar till. Känner helt enkelt att jag måste ge kroppen en chans att bli sugen på att springa igen. Dessutom försöka få bort lite småskavanker som stör mig. Därför sitter jag nu och försöker ladda för ett grymt styrkepass i gymmet istället! Tänkte köra ett intensivt pass, rygg och några övningar för axlarna samt lite ländrygg och mage. Jag tycker om att köra övningarna med inte så mycket vila mellan varje set för att hålla energin och motivationen uppe. Därför tränar jag oftast styrkan själv(då kan jag helt och fullt bestämma själv hur jag kör och inget snack). De som känner mig vet att jag inte vill snacka bort tiden nere på gymmet och dessutom har jag ofta lite kort om tid så det gäller att vara effektiv! För mig handlar det om fokus när jag tränar, social kan jag vara efteråt. Det är rätt intressant det där med olika gym-personligheter. Vissa går dit för att snacka, andra för att socialisera och sedan finns det dom som är där för tränandets skull.
Vilken personlighetstyp är du när du är på gymmet och kör styrka?

onsdag 25 augusti 2010

Totalt slut....igen!


En vanlig brödkavel är ett utmärkt massage-redskap!

Vet inte vad det är med spinningpassen numera, men jag kör fullkomligt slut på både mig själv och kunderna(tror och hoppas jag i varje fall). Jag hade lagt upp passet på liknande sätt som förra gången med 10 långa intervaller på vardera 2 minuter som vi körde första halvan av passet. Därefter gick vi över på mer uthållighetsträning och körde några långa backar och några längre rakstäckor med fokus på tempo, teknik och som sagt uthållighet. När jag kom hem efter passet så fortsatte jag att stretcha ut framförallt mina framsida lår som är fruktansvärt stela. Jag fick en liten känning i höger framsida lår under passet så nu måste jag verkligen vara noga med stretchen och dessutom ska jag ta fram brödkaveln och massera låret. Just det, ett bra tips är faktiskt att om ni inte har någon hemma som ställer upp och masserar benen så ta en vanlig brödkavel och sätt igång. Riktigt bra faktiskt!

Mitt lilla projekt "stretch"


Laddad för att köra hårt med mina spinningkunder!

Jag har verkligen gått in för det här projektet med att bli en smidigare, rörligare och mindre stel löpare. Genom stretch och yoga har jag tänkt nå bra resultat. Det här med stretch finns det många åsikter om. Finns t ex lite att läsa om det i nyaste Runners world. Vissa använder sig inte alls av stretch och förblir oskadade en hel karriär och hela livet, medans andra stretchar och yogar som galningar och ändå drar på sig skador. Vad är rätt och vad är fel? Jag har ingen aning, men helt klart är att det som passar en person kanske inte är ultimat för en annan. Alltså, lyssna på kroppen! Tidigare har jag trott och intalat mig att stretch, "det behöver inte jag" jag som alltid varit överrörlig och smidig.
Ett bra ordspråk: Bättre sent än aldrig är vad jag försöker anamma just nu. Så stel och stram som jag är just nu i kroppen har jag aldrig varit tidigare. Jag har de senaste åren ökat på min träningsdos både med löpning och styrketräningen, men faktiskt missat den viktiga delen, åtminstone för min kropp, Stretchen! Så det här är alltså början på ett projekt för mig att bli smidigare och mindre stram i musklerna för att på det sättet bli en starkare och snabbare löpare.

Just det, laddning pågår inför spinningen i kväll. Gissar på att det blir en hel del intervallträning denna gången med! Jag är taggad till tänderna på att pressa mina kunder till sitt yttersta(och mig själv)!

En sak till: Jag bakar i dag med! Har verkligen ingen lust att köpa bröd i affären längre när jag fått smak på hur gott det är med hembakat! Vilken enorm skillnad det är. Nu skulle jag bara ha en vedugn också så skulle det bli ännu godare!

Effektiv i gymmet

Inledde onsdagen med styrka i gymmet. Klockan ringde 06.05....segt att komma upp, men viljan att hinna iväg och köra ett pass var stark!
Fortfarande sömnig, in på toan, slänga upp håret i en tofs, på med linserna, öppna munnen för att stoppa något ätbart i magen och på med träningskläderna. Därefter pussa på min sovande dotter och rycka upp min sovande man ur drömmarnas land.
En helt vanlig vardagsmorgon här hemma....
När jag kommer ner till gymmet har jag ca 45 minuter effektiv tid på mig att köra och det räcker absolut. Jag gillar effektivitet och har inte någon lust att stå och snacka bort träningstiden så att ha begränsat med tid för mina styrkepass passar mig perfekt. I dag blev det axlar med extra fokus på baksidan samt mage. Hur trött jag än är när jag åker hemifrån så känns det nästan alltid riktigt bra när jag väl är på plats i gymmet.

tisdag 24 augusti 2010

Jag har yogat....!


Det är ett väldigt tjat om den där yogan, men i kväll blev det faktiskt några yogaövningar. Några solhälsningar, några hundar och lite annat som jag inte kan namnet på. Stel som en pinne är jag och jag får ibland höra från mannen här hemma att jag går som en "karl" inte så smickrande att höra direkt. Tydligen måste jag röra mer på höfterna och vicka mer på rumpan...!

Jag har i varje fall tagit tag i yogan nu och det känns bra. Jag ska bli vigare, rörligare och kroppen ska bli smidig så jag kan trycka på bra i löparspåren! Jag måste nog ge yogan några gånger innan jag fastnar för den, eftersom jag är så förbaskat stel så är det verkligen en pina att tänja ut musklerna. Hoppas jag kan få lite massage på mina sega och trötta benmuskler nu när jag varit så duktig och yogat!

Vill ha NU!


Nya numret av RunnersWorld ska visst vara på väg hem till brevlådan vilken dag som helst.....tänk att man kan längta så mycket efter lite papper...?
Har ni någon favorittidning som inspirerar er?

Dålig löpar-dag......men glad ändå!


Besviken över sega ben.......men
...nästa gång så kommer jag flyga fram i spåret....

I dag var en sådan dag som jag faktiskt nästan aldrig har, men i dag var det tydligen dags. Jag hade bestämt mig för 10 km-spåret som skulle avverkas i ett rätt så bra tempo....trodde jag...!
Benen var sega och motvilliga till att springa och det var liksom ingen idé att ens försöka trycka på i ett högre tempo. Kroppen och benen fick ta kommandot i dag och bestämma helt och fullt hur snabbt det skulle gå. Jag vet att sådana här dagar måste komma då och då, men jag har blivit bortskämd av min träningsvilliga kropp så det var länge sedan jag kände så här. Jag sprang vidare i ett behagligt tempo utan ansträngning och funderade lite på kommande träningsupplägg. Jag kommer låta löpar-benen ta det lugnt ett par dagar och verkligen försöka stretcha ut kroppen med hjälp av.....just det YOGA!
Jag ska börja redan i kväll med yogan, tända några stearinljus och verkligen försöka fånga känslan av lugn och harmoni som yoga faktiskt kan innebära när man tillåter sig själv att slappna av ordentligt.

Dags att klicka hem mer skor?


Kan man få för många löparskor? Tror faktiskt inte det. Jag har "bara" tre par att variera mellan och det är rätt lite. Nu börjar det bli dags att ersätta mina gamla Asics 2150 som jag har på lite längre distanspass mot den nya uppdaterade modellen inför hösten 2010. Jag har nästan uteslutit sprungit i mina favoriter Asics Ds-trainer vilket egentligen kanske inte är så bra då jag ska ha dom mest på korta distanser, intervallpass och tävlingar. Nästan beroendeframkallande att springa i så lätta, snabba och sköna skor!

Jag var på gymmet tidigt i morse för att köra bröst och biceps. Bröst tillhör inte min favoritmuskelgrupp, tycker det är svårt att få bra kontakt i bröstmusklerna. Trots det så är jag riktigt nöjd för jag kände mig stark och det är kul att super-seta bröst och biceps! Fortfarande väldigt lite folk på gymmet, men det är rätt skönt då jag verkligen kan köra på i mitt tempo och inte behöver jag vänta på upptagna hantlar eller maskiner heller!

Löpning är det som gäller i kväll. Jag lägger rätt mycket energi på att bli snabbare på milen just nu. Jag hade som mål innan sommaren på ett sub 40, men det verkar vara svårt i det terrängspåret jag springer. Jag tror att jag kanske skulle kunna gå under 40 minuter om jag har ett platt asfaltsspår. Det är väl kanske bara att försöka hitta en tävling på 10 km asfalt så kanske....? Har ni något tips om tävlingar i höst?

måndag 23 augusti 2010

Skönt trött.....



Det är verkligen något särskilt med att ta ut sig till max. Jag älskar känslan av att pressa kroppen och få svar på att jag orkar mer och mer och mer.....grymt! I dag stämde allt på spinningpasset! Jag utmanade mina stackars kunder ordentligt med 9 st 2 minuter långa intervaller på vardera 2 min och ca 25 sekunders återhämtning mellan varje. Dessutom lade jag in flera långa sega backar för att riktigt chocka kroppen!
Jag försöker verkligen lägga ner tid på mina pass så att det är variation, utmanande och mitt mål är att sprida energi och träningsglädje! Hoppas och tror att jag är rätt bra på det!
Nu är det kvällsmat och sedan soffläge!

Ska ni springa?


Stockholm halvmarathon närmar sig snabbt nu. Är det fler där ute som ska springa? Jag ska springa(jag har dessutom anmält mannen här hemma) han brukar annars tillhöra mitt"serviceteam" som masserar och peppar innan start. Denna gången ska vi faktiskt springa tillsammans(troligen....) och bara njuta av ett fint lopp. Jag börjar faktiskt längta lite efter den där lite nervösa känslan jag så ofta har inför en tävling. Jag kan hinna ångra mig flera gånger om varför jag utsätter mig för det, men jag är tävlingsmänniska ut till fingerspetsarna så...det hör väl till att bli lite mer lättirriterad och nervös dagarna innan..eller?

I dag blir det dubbelt upp: Lunchlöpning 10 km(redan avklarad) samt spinning i kväll. Jag kör rätt hårt ett par dagar nu för att sedan ta några dagar med mer vila och lugnare träning. Kroppen brukar svara rätt bra på det och det är kul att testa lite nya träningsupplägg!

Dessutom experimenterar jag i köket....nytt brödbak! Finns knappast något godare än hembakat bröd....!?

söndag 22 augusti 2010

Underbar helg i Göteborg


Lycka efter milen i Skatås.
Lite spex innan löpning.

Som sagt nu är det gjort,
jag har testat milen i Skatås! Jag och mannen tog lite minisemester till varma Göteborg och vi fick lite tid över i dag efter frukosten så varför inte ta bilen till Skatås och testa spåren där! Vi var lite sådär lagom sega efter en rätt sen kväll igår, men det gick förvånansvärt lätt att springa ändå! Kuperat spår med många backar, men så klart även många nedförslöpor. Jag måste säga att jag föredrar verkligen att springa uppför och vill helst slippa nedförsbackarna. Tror faktiskt inte att jag har så bra teknik nedför, känns som jag mest springer och spänner mig! Vi provade så klart milen och den var riktigt naturskön och inte alls mycket folk. Vi sprang i ett behagligt tempo med en hel del prat! Sedan var det bara att kasta sig in i bilen, checka ut från hotellet och påbörja den där tre-timmars resan hem. Jag avskyr att sitta stilla så länge. Med god marginal dvs 25 minuter innan mitt spinningpass skulle börja var vi framme vid porten! Lite smått stressad cyklade jag ner till gymmet för att instruera en spinningklass! Nu känns det rätt lagom att slänga sig i soffan resten av kvällen och bara njuta av att vi haft en riktigt skön helg!

Minisemester


Befinner mig just nu i Göteborg. Gårdagen bestod av lång bilresa(svårt för mig att sitta stilla i tre timmar), god mat och total vila från träningsrelaterade aktiviteter. I och för sig fick jag titta på alla andra som sprang Midnattssloppet. Troligen första gången jag stått brevid och tittat på andra som springer....kände mig liksom lite felplacerad! Precis utanför vårt hotell på Avenyn var det folkfest med samba-drottningar och en massa gul-klädda midnattsslöpare! Klart vi var tvungna att gå ut och titta på alla som sprang och det var en riktigt härlig stämning!

Eftersom vi är i Göteborg så måste vi naturligtvis ta oss till det berömda spåret i Skatås som så många pratar om! Jag riktigt längtar efter att få snöra på mig löparskorna och ge mig på de där backarna! Sedan blir det till att sitta snällt i bilen igen för att åka hemåt.

fredag 20 augusti 2010

Där satt den.....


Lunchlöpningen med mannen blev sådär avslappnat, lugn och skön som jag föreställt mig. Jag var lite smått inställd på att det inte skulle bli av denna fredagen heller så glatt överaskad blev jag av att möta honom uppe vid spåret. Lugnt och lite småstelt i benen får jag väl erkänna, men framåt gick det i varje fall. I dag kändes det att jag kört mycket uppför på spinningen i morse! Mycket prat blev det och nyladdad med energi för resten av dagen.

Summering av dagens löpning:

Tid:34 min
Distans:ca 7.5 km
Medelpuls:133
Högsta maxpuls:143
Kilometertid:4.33
Skoval: Asics ds-trainer
Underlag: blandat

I helgen blir det lite minisemester söderut vilket innebär total avhållsamhet från träning i morgon lördag (ska bli riktigt skönt).
Söndagkväll hoppar jag däremot upp på instruktörscykeln igen och river av ett intervallpass!

En bra start på fredagen


Ni som följt mig ett tag vet att fredagarna börjar med tidig styrketräning och spinning. Så även i dag....
Styrkepasset blev ett kort men effektivt pass där jag körde övningar för axlar och bröst samt lite funtionella övningar för överkroppen. Till spinningen hade jag gjort ett nytt pass, bara backar förutom en rakstäcka med intervaller( ni som vill ha specifika klassupplägg kan skicka en kommentar om det så lägger jag ut lite olika pass på bloggen). Dessutom nästan full klass denna morgon, märks att folk börjat jobba igen! Sjukt svettigt i spinningsalen som antagligen beror på att det är så hög fuktighet ute....svetten fullkomligt rann i stora floder utmed cykeln och riktigt tung andning. Såklart är jag väldigt nöjd med dagens start!

En mindre angenäm upplevelse var mina spinningskor som fortfarande var svettiga efter onsdagkvällens urladdning på spinningcykeln. Man kan väl säga som så att gott luktade dom inte...! Hög tid att köpa nya, varför inte med en gång idag!

Jag köpte ett par nya cykelskor för en tid sedan som jag tyvärr bara kunde använda två gånger då dom var för små så jag har fortsatt att

använda de gamla....men nu måste dom kasseras. De nästan oanvända cykelskorna (se bild) är vårens modell Shimano storlek 38(små 38:or).
Är någon intresserad av att köpa dem så skicka mig ett mail eller en kommentar!

Fredaglunch har även börjat innebära en kortare löpning( dvs ca 7-8 km) med sällskap av mannen, lite lugn skön löpning och mycket prat! Härlig kvalitetstid tillsammans och ett bra sätt att förena nytta med nöje!

torsdag 19 augusti 2010

Återhämtningslöpning


Glad efter en skön löprunda i skogen.

I dag, dagen efter mitt tunga och långa spinningpass så blev det perfekt med en lättare återhämtningslöpning på lunchen. Förvånande nog så var benen inte så tunga som jag förväntat mig, men särskilt snabbt gick det inte i alla fall. Nästan helt själv i spåret kunde jag springa och klura på nya träningsupplägg och fundera över hur träningen ska se ut framöver nu när det närmar sig lite tävlingar. Det som är närmast är Stockholm halvmarathon i september och sedan är jag anmäld till 30 km Lidingöloppet, men det är rätt osäkert om jag kommer att starta där. Jag har visserligen sprungit mina långpass på söndagarna, men jag har hållt mig omkring 15-17km och det är för lite med tanke på de jobbiga 30 km som väntar. Vi får se, kanske blir jag övertalad att bara springa runt, MEN det är inte riktigt jag. Ska jag springa Lidingö så är det förstås den där silvermedaljen jag vill åt. Missade den med 28 sekunder förra gången jag sprang. Snopet värre!

Dagens pass:
Distans: 10 km
Tid:48.41
Underlag: terräng
Medelpuls: 133
Maxpuls under passet:148
Tid/km: 4:52

Med andra ord ett riktigt lugn och avslappnat pass utan några toppar, helt enkelt ett "mellanmjölkspass" (som en annan bloggare uttryckte sig häromdagen)! Jag jobbar hårt med att våga ta dom här riktigt lugna passen också-man behöver inte alltid "ta slut" för att träningen ska vara bra! Jag tror att de här lugna återhämtningspassen behövs för att låta kroppen tillgodogöra sig träningen på ett bra sätt!

onsdag 18 augusti 2010

Trött...trött...trött.......


Kvällens spinningpass var inte att leka med....75 minuter kändes länge i dag-längre än vanligt. Jag var helt enkelt inte riktigt i form i dag...bara att erkänna det! Dagsform avgör verkligen hur mycket man kan lägga på när det gäller motstånd och visst jag körde tungt och jag maxade i intervallerna, men den där rätta känslan fanns inte där! Tror faktiskt att jag längtade ut till löparspåren....

Just nu är jag trött och inte ett dugg sugen på spinning...på några dagar..! Men jag vet att jag kommer att njuta av varje sekund på spinningcylen på fredagmorgon när jag får chansen att spinna loss igen!

Nu är det soffan, benmassage och ett stort lass cashewnötter som gäller innan jag stupar i sängen-mest troligt är väl att jag somnar i soffan....som vanligt!

Besök hos sjukgymnast...varning för långt inlägg!


Höger knät från er sätt (mitt vänstra)

Jag var hos en sjukgymnast på lunchen i dag. Fick rådet att söka upp en idrottsskade-specialiserad sjukgymnast pga min bursit(irriterad slemsäck som jag har på knäskålen) för att se om man kan hitta orsaken till varför slemsäcken är västskefylld. Jag hade inte så jättehöga förhoppningar då jag varit hos sjukgymnaster tidigare som i princip bara undersökt lite ointresserat och sedan rekommenderat vila!!!!! Visst, med vissa åkommor är säkert vila det bästa (brutna ben osv), men i det här fallet vill jag ta reda på varför slemsäcken är retad.

Jag träffade en supertrevlig ung kille som undersökte, drog, stretchade, mätte muskulaturen på benen, talade hela tiden om vad han gjorde och varför. Jag har ALDRIG mött en så bra sjukgymnast(han jobbar med elitidrottare i Linköping) därför har han en helt annan syn på OSS träningstokiga som inte vill höra att vila är medicinen till alla krämpor.

Alltså, efter en timmes undersökning så hade han kommit fram till följande:

- han var imponerad över mina benmuskler som var mycket tydliga och starka för att vara på en tjej
- något mindre muskulatur på det benet där jag har slemsäcksproblemet (0,5 cm så det är ingen stor skillnad)
- jag har kortare och stelare muskulatur på mitt vänterben(samma ben som slemsäcken på knät), framförallt höftböjaren och delar av framsida lår var rätt mycket stramare än på högerbenet.
- kan vara en gammal skada på knät som spökar lite med en aning mindre stabilitet än det andra knät

Vad göra?

Rörlighetsövningar och stabilitet samt att linda knät efter träning i ca 15 minuter för att hjälpa vävnaden att ta hand om vätskan. Nästa vecka ska jag tillbaka för att gå igenom lite rehab-övningar!

Dessutom rekommenderade han inte vila utan jag kan träna på som vanligt, men vara lite mer uppmärksam på om jag får känningar eller om svullnaden förändras på något sätt!

Den här killen kommer abolut få mina rekommendationer-snacka om rätt person på rätt ställe!

Laddar.....


Stretcha är bra!

I kväll instruerar jag en 75 minuter spinning, klurar just nu på upplägget av passet. Jag kommer nog ha som två delar där jag kör en med mer fokus på uthållighet och sedan en del med intervaller. Det är faktiskt rätt mycket jobb som ligger bakom ett spinningpass (i varje fall lägger jag ner mycket tid), hitta rätt musik och ett bra upplägg som ska passa många! Just dom här 75:orna är riktigt tuffa då vi vanligtvis kör i 55 minuter så lägger man på 20 minuter till och det blir riktigt tuffa 20 minuter som ger det där lilla extra! Jag kan verkligen maxa på spinningcykeln=underbart!

Innan spinningen ska jag försöka hinna med lite styrka i gymmet, tänkte köra axlar och ländrygg. Kommer bara köra en kortare styrka på ca 30 minuter, dumt att tömma kroppen på all energi innan spinningen! Jag brukar dessutom se till att få i mig något snabbt efter styrkan t ex proteindrink så jag kan lägga all energi på spinningen!

tisdag 17 augusti 2010

Vad är problemet?


Varför är vissa så sura?
Jag är nästan alltid glad!

I dag var jag med om en intressant upplevelse under min löprunda. Jag sprang första varvet av två på 5 km-spåret. Efter ungefär 3 km möter jag en dam i kanske 55-års åldern, jag noterar henne på långt avstånd och ser att vi springer på samma sida av spåret. Jag håller höger så att vi ska kunna passera varandra utan problem. Till saken hör att spåret är rätt så brett så det är normalt sätt inga problem att mötas! Vi närmar oss varandra och jag hinner tänka att:
- hon kommer inte flytta sig en millimeter.
Jag fortsätter att hålla mig på min sida och då,
- PANG....hon sätter ut en vass armbåge rakt i sidan på mig helt oprovocerat. Jag blir så förvånad så jag vet inte vad jag ska säga så jag bara springer vidare och skrattar lite för mig själv.

Vad är det för fel på folk egentligen?
Hade hon en dålig dag eller bara allmänt tjurig? Hur som helst så gjorde den här damen att jag sprang väldigt lätt några kilometer av ren förvåning och skrattade tyst för mig själv!

Summering av dagens löpning:
Distans: 10 km varav 5 km bestod av 500-ingar dvs jag sprang fort i 500 meter för att sedan jogga i 500 osv hela 5 km spåret.
Tid: 46.24
Medelpuls: 135 (väldigt låg puls i dag som nog beror på att benen var väldigt sega efter gårdagens spinning)jag kunde liksom inte trycka på med fart.
Maxpuls under passet: 147
Underlag: terrängspår

Helt ok pass, med tanke på att benen kändes väldigt trötta efter några dagar med hård träning. I morgon blir det löparvila och det blir cykel i stället!

Vad har ni tränat i dag?

måndag 16 augusti 2010

Kvällsspinning

Spinningen i kväll var superskön! Precis ett sådant pass som jag behövde i dag. Bara mata på i rätt långa sträckor, uppför och på raksträckor. Jag känner mig rätt mör i kroppen nu och har gjort mig välförtjänt av att ta det lugnt i soffan resten av kvällen....

Det kom ett paket......


Så äntligen kom paketet jag faktisk inte ens behövde vänta på....snabb leverans på bara 4 dagar! I kväll ska mina nya tights invigas på ett spinningpass! Vad snygg jag kommer att känna mig....!

Styrketräning

Jag brukar inte redogöra för mina exakta styrkeövningar (har tänkt att det inte är så intressant för er läsare), men i dag gör jag ett undantag.

Jag körde ett överkroppspass på 45 minuter. Jag har kort vila mellan övningarna därför hinner jag rätt mycket på kort tid. Många har frågat mig vad jag äter innan jag kör styrka tidigt på morgonen. Jag går upp vid 06.00 och är på gymmet redan 06.30så innan träningen brukar jag försöka få i mig ett ägg, banan eller en proteindrink för att orka köra hårt även om det är tidigt. Energimässigt brukar det inte vara några problem då jag även laddar på med extra energi kvällen innan.

Smalt drag uppifrån 4*10
Tricepspress med rak stång 4*12
Brett drag uppifrån 4*10
Tricepspress med rep 4*12
Axelpress med fri stång(militärpress)3*6
Bicepscurl med samma fria stång som militärpressen 3*6
chins 3*6
dips 3*6
Axellyft åt sidan(lätta vikter med fokus på teknik)3*15

Avslutade med att stretcha.


Min alldeles egna "Yoga-guru"

Sen är det där med yogan.....ständigt dåligt samvete för att jag inte"hinner" yoga eller snarare tar mig tid att yoga! Jag körde faktiskt lite yoga häromkvällen, men jag gav upp efter en kvart då jag fick så fruktansvärt ont i huvudet med alla "hunden"övingar. Fick sedan höra av min yoga-guru här hemma att det beror på att jag är så stel i nacken och att det inte är farligt.....så...jag antar att jag MÅSTE köra mer yoga och på det sättet bli smidigare!


Tänk, den dagen jag kan göra det här!

söndag 15 augusti 2010

Härligt långpass


Gårdagen bestod av total vila, därför var jag extra sugen i dag när jag vaknade att ge nig i väg på min planerade långlöpning. Kl 09.00 snörade jag på mig mina skor och gav mig i väg upp till skogen. Upp till skogen är det ca 1 km, sedan sprang två varv på 5:an, ett varv på 2.5 km spåret och sedan en omväg hem på ca 3-4 km. Totalt ca 16 km. Jag höll ett lugnt och skönt tempo och jag fick några gånger verkligen säga till mig själv att dra ner på tempot då benen var pigga och ville springa fortare. Härlig luft och lite regn gjorde mitt långpass till en riktigt behaglig upplevelse. Jag blir ganska lätt uttråkad när jag springer längre sträckor, men i dag var det annorlunda!
Jag är inte speciellt rött i kroppen och benen känns bra. Konstigt det där, men om jag springer kortare och snabbare pass kan jag vara totalt slut i kroppen efteråt. Långpassen känns knappast alls, mer än skön trötthetskänsla i kroppen!
Det är väl rätt bra kanske?

Summering av dagens pass:

Distans: ca 16-17 km
Tid:95 min
Underlag: Mestadels terrängspår
Medelpuls:138
Högsta uppnådda puls under passet:145

Hur brukar ni känna efter långpassen i jämfört med kortare intensiva pass?

lördag 14 augusti 2010

Vilodag


I dag har det varit fokus på vila och återhämtning, kände att kroppen behövde det efter en tuff träningsvecka. Nu laddar jag inför söndagens långpass!

Fler som ska springa långt i morgon?

fredag 13 augusti 2010

Uteblivet löp-sällskap


Tyvärr blev jag ensam på min lunchlöpning i dag. Fick ett samtal från mannen bara några minuter innan jag skulle springa i väg till vår mötesplats.

- Älskling, jag hinner inte! Jag måste jobba!

Jag fick helt enkelt ta och tänka om lite. Jag hade tänkte mig en social, lugn, skojig återhämtningslöpning i sällskap. I stället blev det först en lite halvlugn löpning i 5 km sedan körde jag 2.5 km i tävlingsfart och ja: farten fanns där! Konstigt det där, men ibland när jag kör riktigt lugnt kan det kännas så otroligt segt. När jag sedan ökar på steget och farten så går det mycket lättare-någon som har samma känsla?

Blev ett mycket bra pass trots uteblivet sällskap.

Nu ska jag fånga lite fredags-och helg känsla!

Längtan......


Vilket par skor vill följa med mig ut i dag?

I dag längtar jag lite extra efter mitt löppass som är planerat till lunchen i dag. Varför denna extra längtan?
Jag får sällskap av mannen! Inte alltför ofta som vi har möjlighet att springa tillsammans så det gäller att ta tillvara på de tillfällen som ges! Jag har som vanligt på fredagar kört min klass i spinning nu på morgonen så benen kanske är lite sega, men det brukar alltid kännas lättare i benen bara efter några kilometer. För min del blir det ett lättare pass på ca 8 km. Denna vecka har alla mina löppass blivit av det lugnare slaget, eftersom jag haft så pass många spinningpass. Nästa vecka kommer jag kunna trycka på lite mer under löppassen och få lite fart i kroppen! Svårt att säga hur formen är då jag bara kört lugna pass...lite tunga ben som det ska var efter en tuff vecka MEN jag känner att farten finns där!


Dessa blir det!

torsdag 12 augusti 2010

Ändrade planer


Svettig bild efter avklarat löppass i dag.

Jag kastade om lite i schemat i dag så jag fick möjligheten att köra löppasset på min lunch i dag istället för i kväll. Detta betydde att distansen kortades ner en aning, från tänkta 15 km till ca 11 km istället. Tanken var ett lättare återhämtningspass med fokus på löpteknik och att verkligen hålla mig till en låg puls. Jag lyckades hålla mig i skinnet och tog det riktigt lugnt.

Summering av dagens löpning:
Distans: 11.5 km
Tid: 58 minuter
Medelpuls: 134
Högsta puls under passet: 142



Tänkte bara slänga in ett bra tips på mellanmål,
Blanda 1 burk lättkesella med 1 dl blåbär. Strö över en näve valnötter, lite pumpafrön och lite gojibär samt lite kanel på toppen! Njut!

Här är en bild av en löpartröja som också hamnade i "shoppingkorgen" igår!

Fortfarande hög av lycka pga lite shopping av nya träningskläder cyklade jag ner till gymmet igår kväll för att instruera en 60 min spinning-klass. Jag har haft rätt mycket spinning denna veckan och nu var det dags att sätta nivån ännu lite högre på passet! Jag gillar att improvisera på mina klasser, jag kan min musik och tycker det är kul att testa lite olika upplägg från gång till gång. Dock kan man väl säga att jag totalt har snöat in på att köra intervaller i olika former. Så även i går....men jag lade även in lite längre sega backar på allt från 5 minuter upp till 10 minuter långa. Det kändes i benen...svetten rann.... med andra ord Helt fantastiskt!

Summering av passet:

Tid: 55 minuter
Medelpuls:140
Högsta uppnådda puls under passet
:159
Känsla i kroppen
: Stark

I kväll blir det ett lite längre distanspass, någonstans mellan 12-15 km är planen. Jag längtar....

onsdag 11 augusti 2010

Gästinlägg (Jennys man)

Idag fick jag ett samtal på jobbet av Jenny:
-Hej älskling, kan du hjälpa mig med en sak? Jag vet inte om mitt kort fungerar att betala med till utlandet, så jag behöver dina uppgifter.
Jaha, så har jag visst betalat Jennys nya kläder och är några tusenlappar fattigare! Är jag lättlurad? (Fast nu har jag en nöjd fru... några dagar!)

/Marcus

Hemklickat......






Jag kunde inte låta bli.......och jag använde mig av Startfitness-leverans inom 2 veckor! Jag längtar!