lördag 31 juli 2010

Långlöpning på gott och ont


Dagens pass: 80 minuter distans ca 17-18 km
Medelpuls: 140
Underlag: Blandad terräng och asfalt
Började lördagförmiddagen med att få lite inspiration från damernas Marathon i Barcelona. Jag är så grymt imponerad över det tempo dom håller under så lång tid, helt magiskt! Kanske, kanske någon gång kommer jag själv springa en mara....frågan är väl mest om kroppen skulle hålla för det och om min vilja räcker till!? Viljan och min envishet räcker alla gånger, men frågan är om kroppen skulle hålla! Jag har sprungit ett antal halvmaror och det känns egentligen som en rätt lagom sträcka och som inte sliter alltför mycket på kroppen.
Dagens pass blev inte så roligt trots att jag kände mig inspirerad när jag stack i väg. Första 5 kändes helt ok med bra tempo och känsla i kroppen. Vid 10 km började jag få lite diffusa smärtor i höger knä och i ländryggen. Detta kom lite av och till under hela passet. Så djäkla frustrerande när kroppen vill springa fort, men delar av kroppen protesterar. Vet inte om det kanske kan vara ovanan av de nya skorna eller om jag helt enkelt är så stel och stram i framsida lår så det ger känningar i knäna. Jag inser verkligen att jag måste stretcha, yoga, stretcha, yoga.......yoga....! Jag tar mig helt enkelt inte tiden till att yoga trots att jag vet hur bra min kropp mår av det! När ska jag lära mig? Alltså: Nu ska jag yoga minst en gång i veckan, helst mer men om jag ska sätta upp ett rimligt mål så hamnar jag nog på en gång i veckan.

4 kommentarer:

 1. Maror r faktiskt roliga! (även om man kankse inte tycker det när man sprungit 35km och har ont överallt) :)

  SvaraRadera
 2. Att du ska köra yoga för att mjuka upp din stela kropp låter faktiskt riktigt sunt. Men om du sedan bara pratar om att göra det eller om det blir verklighet, är en heeeelt annan sak... Precis som det ofta är när det gäller stretch och yoga när du önsketänker min kära fru. Ingen blir mer glad än jag om du skulle bli lite mer vig (eller snarare mindre stel)!

  /Din kära man Marcus

  SvaraRadera
 3. Smärta i rygg och ben är ingen bra kombination. Hade själv liknande problem i 10 år vid löpning och nu så måste jag lägga in diskproteser för att 2 diskar är helt slut. Tyvärr så kan man inte träna bort dåliga diskar, man föds med sina dåliga gener, men man kan lindra symptomen med smart sjukgymnastik!

  SvaraRadera
 4. Symtomen med värk i ländrygg tyder oftast på allt för starka och korta höftböjare. Höftböjaren fäster vid nedre delen av magens sida och på lårets framsida. Men den fäster även i just ländryggen. Ländryggsbesvär tyder oftast hos löpare på just en kort höftböjarmuskel eller stela sätesmuskler.

  Ont i nedre delen av knäet kommer oftas av att musklerna på lårets framsida är aldeles för korta.

  Så stretcha höftböjarna och framsida lår på ett mjukt sätt utan att "slita" i musklerna och stanna i positionen i upp till 1 minut, så får det resultat.

  /Patrik Lykta (Massör och träningsgalen)

  SvaraRadera