onsdag 18 augusti 2010

Besök hos sjukgymnast...varning för långt inlägg!


Höger knät från er sätt (mitt vänstra)

Jag var hos en sjukgymnast på lunchen i dag. Fick rådet att söka upp en idrottsskade-specialiserad sjukgymnast pga min bursit(irriterad slemsäck som jag har på knäskålen) för att se om man kan hitta orsaken till varför slemsäcken är västskefylld. Jag hade inte så jättehöga förhoppningar då jag varit hos sjukgymnaster tidigare som i princip bara undersökt lite ointresserat och sedan rekommenderat vila!!!!! Visst, med vissa åkommor är säkert vila det bästa (brutna ben osv), men i det här fallet vill jag ta reda på varför slemsäcken är retad.

Jag träffade en supertrevlig ung kille som undersökte, drog, stretchade, mätte muskulaturen på benen, talade hela tiden om vad han gjorde och varför. Jag har ALDRIG mött en så bra sjukgymnast(han jobbar med elitidrottare i Linköping) därför har han en helt annan syn på OSS träningstokiga som inte vill höra att vila är medicinen till alla krämpor.

Alltså, efter en timmes undersökning så hade han kommit fram till följande:

- han var imponerad över mina benmuskler som var mycket tydliga och starka för att vara på en tjej
- något mindre muskulatur på det benet där jag har slemsäcksproblemet (0,5 cm så det är ingen stor skillnad)
- jag har kortare och stelare muskulatur på mitt vänterben(samma ben som slemsäcken på knät), framförallt höftböjaren och delar av framsida lår var rätt mycket stramare än på högerbenet.
- kan vara en gammal skada på knät som spökar lite med en aning mindre stabilitet än det andra knät

Vad göra?

Rörlighetsövningar och stabilitet samt att linda knät efter träning i ca 15 minuter för att hjälpa vävnaden att ta hand om vätskan. Nästa vecka ska jag tillbaka för att gå igenom lite rehab-övningar!

Dessutom rekommenderade han inte vila utan jag kan träna på som vanligt, men vara lite mer uppmärksam på om jag får känningar eller om svullnaden förändras på något sätt!

Den här killen kommer abolut få mina rekommendationer-snacka om rätt person på rätt ställe!

8 kommentarer:

 1. Gött när man hittar någon som vet vad han/hon pratar om!

  SvaraRadera
 2. Det är sånna sjukgymnaster vi vill ha!!! Men dom är svåra att finna. Var glad att du lyckades :)

  SvaraRadera
 3. Hur får man kontakt med honom? Har du något namn, eller nummer som du vill lämna ut?

  Jag har själv problem med en höft och till och från ett knä, skulle gärna vilja ha lite hjälp!


  Mvh
  Jenny

  SvaraRadera
 4. Skönt att äntligen få någon som är bra!

  SvaraRadera
 5. Vad heter han??? Behöver oxå komma till någon som är kunnig. Jag har tidigare varit hos klåpare, men behöver en sjukgymnast som verkligen är intresserad och vill hjälpa en löpartjej.

  Kram Tess
  (En superbra blogg som du har!)

  SvaraRadera
 6. Jenny: Han heter Peter(efternamnet minns jag inte) finns på LHC Healthcare i Linköping.

  SvaraRadera
 7. Så skönt att få en så bra sjukgymnast. När jag överansträngde mitt knä för drygt ett år sedan fick jag höra att jag max skulle kunna springa 1 gång/vecka på löpband för knäet skulle inte klara mer. Hon tyckte att jag skulle vila, vila och vila ännu mera och sen köra lite rehab och styrka för benen.

  Jag gjorde tvärtom, la ner en massa tid och energi på rehabövningarna och styrketräning för benen. Nu springer jag 3-4 ggr/vecka utomhus utan problem.

  Jag är lite lätt skeptisk till sjukgymnaster efter detta. =) Men din låter ju hur bra som helst!

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Här kommer en sen kommentar på ett gammalt inlägg. Vilka övningar fick du , får samma sak varje gång jag kommer igång ordentligt med löpningen blir så förbannad /Kul blogg ska kolla lite mer

  SvaraRadera